Despre

Psihoterapeut Raluca Zlatanov

Dincolo de nume și de poză, aș dori să-ți poți contura și tu, cititorule, o „imagine” a mea. Am ales Psihologia pentru că mi s-a părut că va fi o provocare toată viața, un drum pe care voi învăța mereu lucruri noi.

În timpul unei formări terapeutice ni s-a pus întrebarea: „De ce ați ales Psihologia?” ; 90 % dintre colegii mei au răspuns – „pentru simplul motiv că aveam și eu probleme”Răspunsul meu a fost altul (chiar dacă și eu aveam probleme, ca toate ființele în viață!!): „Am dat la Psihologie pentru că mă gândeam că am o voință atât de puternică încât sigur voi rezolva problema cu care persoana a intrat în cabinet!”, am zis atunci.

De fapt nu există răspunsuri bune sau răspunsuri rele, sunt pur și simplu răspunsuri personale. Acum, uitându-mă înapoi, îmi place în continuare metaforă „cursei umăr la umăr” deși știu că nu e suficientă doar voință psihologului și că în terapie vorbim în cabinetul nostru, dar pe terenul clientului.

Nu am dat niciodată examen la Facultatea din Bucureșți. Am ales Oradea, pe care nu o văzusem niciodată, până în dimineață examenului, pentru că am vrut să încep singură un capitol în viața mea; și așa am absolvit Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio Umane, secția Psihologie, în 2001;

Nu știu alții cum sunt, dar eu” am învățat cel mai bine aplicând cunoștiințele învățate. De aceea după facultate am simțit nevoia completării lor și am parcurs mai multe formări, pendulând între Cluj și Bucureșți, între scaunul clientului și al terapeutului pentru a mă cunoaște mai bine, pentru a aplica pe mine ce învățam, în primul rând.

Formare în: Terapie și Hipnoză Ericksoniana (membru (ARHTE), Analiză Tranzacțională, Terapie Cognitiv- Comportamentală.

O să mă întrebați când te opreșți din acest drum al cunoașterii personale? Părerea mea e că niciodată..fie că îl parcurgi căutând în afara ta- cursuri, fie că pe drum, ești singur, dar fiecare clipă care trece este un „TU+” față de cea anterioară.

În 2010 am făcut un pas alături de Psihologie, în Teatru.  Ce legătură au cele două? Niciodată nu o să te simți mai expus decât atunci când știi că cineva se uită la tine, te măsoară, te analizează, poate te judecă….

Profesoară noastră obișnuia să spună: „pe scenă eșți gol și atunci se vede câtă încredere ai în ține, cum te simți cu ține, dacă te placi, cum te simți în corpul tău, îndoielile tale, pe scenă nu e loc de mască”. Teatrul a fost un pas uriaș în dezvoltarea personală, ca și când aș fi pășit în afara cărții într-o lume pe care o poți face sau nu, reală.

Licențiată în Artele Spectacolului, secția Actorie, Universitatea Spiru Haret, actrița

Trainer of trainers;

Working with the Borderline and Narcissistic Personality (Asociația Română de Analiză)

Evaluare și intervenție în relațiile de cuplu și familie (Institutul Român de Psihologie)

Couple Therapy (Asociația Română de Analiză Tranzacțională)

Evaluare și intervenția terapeutică a copilului în contextul familial ( Societatea de Psihoterapie experentiala română)