Ce este terapia?

Ce este? Sunt multe definiții ale psihoterapiei pe care le vei găsi desigur, în dicționar. Nu mi-am propus pe acest site, acest lucru. O să-ți spun ce înțeleg eu prin psihoterapie. Trebuie să ai curaj și să faci un pas în afara ta. E un pas uriaș, pentru că poate trebuie să recunoști că ți-e greu.

E un pas mare poate pentru că trăim într-o societate în care am fost învățați să mergem înainte chiar dacă nu mai e drumul nostru, să nu ne punem întrebări despre ce simțim și cine suntem, să ne definim prin intermediul jobului și poziției sociale și să ne rostogolim asemenea unui val care nu știe dacă a ajuns sau nu la țărm. Toți uităm pe parcursul cursei să ne întrebăm cine suntem. După ce ai făcut acest pas s-ar putea să trebuiască să vorbești mai mult despre tine…Pentru mine, terapia este atunci când un om care a deschis o ușa având alături poate două stări, nu foarte dragi- Îngrijorarea și Tristețea, închide ușa ta împreună cu Liniștea,  Încrederea în sine și Zâmbetul pentru că simte că are toate resursele în el să facă față oricărei provocări.

Psihoterapia este un proces în care psihoterapeutul utilizează cunoștințele sale, analiza, interpretarea și uneori sugestia pentru a ajuta oamenii să descopere și să rezolve diferite aspecte care le tulbură existența sau relațiile cu ceilalți. Rezolvi problemele citind o carte de specialitate sau vorbind cu un prieten ? Nu toate comportamentele, sentimentele și percepțiile sunt stabilite conștient, nu ne angajăm în comportamente distructive în mod deliberat. Dincolo de conștient mai este și inconștientul. Prin psihoterapie poți ajunge în această zonă. Psihoterapia este un proces de conștientizare. Cu cât suntem mai puțin conștienți de motivele, sentimentele, gândurile și acțiunile noastre, cu atât ele ne vor controla mai mult și vom rămâne blocați în vechile structuri, ca și când am folosi același scenariu cu același filtru  cunoscut prin care vedem realitatea.