Hocus Pocus sau iluziile percepţiei

Standard

 Hocus Pocus sau iluziile percepţiei

Percepţia presupune o analiză şi o prelucrare a ceea ce vedem pe baza cunoştiinţelor anterioare. Există diferenţe între imaginea proiectată pe reţină şi cea interpretată de creier.

Percepţiile depind de:

motivaţia interioară, satisfacerea unor trebuinţe- studii făcute pe subiecţi privaţi de hrană arată că după 3 ore aceştia care aveau că sarcina să definească nişte imagini ambigue, le-au asociat cu produse alimentare;

de valoarea pe care stimulul o are pentru mine, dacă este ceva ce te interesează sau nu;

de starea subiectului– Exemplu: percepţia timpului diferă în funcţie de stare noastră (aşteptăm pe cineva nerăbdători, ni se pare că timpul trece greu/suntem la un examen şi mai avem mult de scris ni se pare că timpul a trecut foarte repede);

de factori externi: intensitatea stimulului, durata lui, (dacă e scăzută identificarea devine dificilă, dacă e crescută percepţia e ştearsă datorată saturaţiei), frecvenţa cu care apare stimulul;

de cunostiintele subiectului– Exemplu: ne amintim când ne uităm la o reclamă postată pe un bloc şi unele litere sunt şterse sau mai puţin luminate sau la o figură pe o revistă veche care nu e completă? Deşi nu sunt complete, mintea noastră le recunoaşte datorită funcţiilor de reconstituire; în memoria de lungă durata există scheme perceptive, modele etalon;

de preocuparea noastă zilnică -studiile lui Gh. Zapan demonstrau că sportivii faţă de alte persoane apreciau cu mai multă exactitate realitatea fizică

de nivelul la care este analizată percepţia– percepţiile subliminale sunt cele care nu ating pragul conştient şi sunt procesate de către Subconştient. Omul percepe mai multă informaţie decât conştientizează; deşi din 1957 când apare conceptul în SUA, s-au făcut campanii pubicitare bazate pe stimuli subliminali şi dovedeau creşterea cu 18% a vânzării cafelei, 58% a floricelelor de porumb, astăzi cercetătorii au demonstrat că nici un mesaj care nu trece prin conştient nu ne poate influenţă să facem ceva. Fără efect au fost considerate şi mesajele subliminalte de pe casetele audio ascultate în timpul somnului pentru a stimula învăţarea şi a îmbunătăţi atitudinea, tocmai pentru că ocolesc critica conştientului.

în funcţie de factorii perturbatori (la nivelul persoanei, obiectului sau a mediului) apar iluziile care ţin şi de condiţiile de observare;

Exemplu: o iluzie care ţine de percepţia mişcării ne-o amintim din copilărie poate, când eram în tren şi trenul paralel cu noi, pleca, dându-ne impresia că pleacă trenul nostru.

Astfel , apar iluziile optice, date de nişte caracteristici particulare ale desenelor, unii le-au pus pe seama reducerii formelor tridimenstionale la unele bidimensionale Ne amintim de popularele imagini care pe de o parte vezi o bătrână, pe de altă o tânăra cu părul vâlvoi sau Vasul lui Rubin, în care unii văd prima dată profilele, iar alţii vasul.

Magicienii cunosc foar bine capacitatea persoanei de a fi atentă, cum o poate distrage, şi cognitia noastră şi dincolo de acest aspect, cunosc “statisticile” conform cărora un număr mare de persoane îşi vor focusa atenţia într-un anumit punct. Deasemenea, există un moment când spectatorii sunt relaxaţi şi nu mai urmăresc să descopere trucul..

Strategii folosite :

  • orbirea prin neatenţie pe care o putem experimenta şi noi urmărind link-ul de mai jos:

https://www.youtube.com/watch?v=1D07neiB7HI

  • orbirea alegerii– persoanei i se da impresia că deja a făcut o alegere, chiar imcepe să o justifice şi să o argumenteze;
  • tehnicile de dezorientare (folosite şi de hoţi de buzunare) bazate pe activarea a două sisteme de control, unul din ele fiind mai slab la un moment dat;
  • corelarea iluzorie, conexia greşită a două evenimente văzute că o cauza şi un efect, cand ele nu sunt aşa;
  • tehnică Cold reading, presupune obţinerea de informaţii de la o persoană printr-o discuţie liberă, interpretînd tot ce-i oferă limbajul corpului persoanei, înfăţişarea sa, răspunsurile persoanei permiţându-I să- şi idea seama dacă ghicitul merge în direcţia bună
  • citire subconştientă, care presupune o intuiţie dezvoltată şi o întâlnim şi în alte meserii (poliţişti, psihologi, preoţi, avocaţi etc);

–   în funcţie de canalul prin care primim infomaţiile, există Percepţii extrasenzoriale, care se diferenţiază de percepţiile normale prin faptul că informaţiile vin prin alte canale decât simţurile normale. Ele sunt:

Telepatia, funcţie a Inconştientului, definită că “transmitearea gândurilor la distanţă, fără mijlocirea organelor de simt obişnuite” (DEX)

Deşi Freud vorbea de telepatie ca o caracteristică primară a omului pierdută în decursul civilizării, aflăm mai multe despre telepaţi odată cu mediatizarea lui Wofl Messing, evreu polonez de origine, refugiat în URSS în al doilea război mondial, care câştigă încrederea lui Stalin, datorită puterii cu care e înzestrat: http://jurnalul.ro/paranormal/în-obiectiv-telepatia-612523.html

Studiile realizate pe animale au arătat că la ele funcţionează telepatia- eletroencefalograma prezenţa diferenţe atunci când puii animalului testat erau sacrificaţi, la mare distanţă.

http://www.filmedocumentare.com/telepatia/

Deasemeni, G. Jung povesteşte în cartea “Amintiri, vise, reflexii” despre telapatia care apare între persoane cu o legătură afectivă puternică (el o “vede” pe mătuşa să, în noaptea în care această moare; a două zi află că a murit în jurul orei la care el “a văzut-o”)

Clarviziunea- mentionată încă din 1759 datorită lui Emmanuel Swedenborg (Suedia) care descrie evoluţia unui incendiu care a devastat Stockholm-ul aflat la 400 km distanţă. Ulterior s-au confirmat cele descrise de Swedenborg.

Între anii 1950 şi 1960 un alt cunoscut clarvăzător a fost Gerald Croiset care a colaborat cu poliţia olandeză în cazurile multor persoane dispărute.

Clarviziunea a fost folosită şi în războiul rece, CIA apelând la Russel Târg, de la Institutul de Cecetare Standford în Proiectul Stargate. Acesta demonstrase deja că o persoană care stătea în laborator putea descrie ceva care se află la mare distanţă. El explică acest proces bazat pe Principiul non-localizării, pentru legături între lucruri care nu par să aibă legătură între ele- polarizarea unui foton se poate manifesta şi la un alt foton aflat la distanţă.

O altă notorietate în domeniul clarviziunii, al cărui ajutor l-a solicitat FBI este Calabrese, fondatoarea TransDimensional, care a format o echipă de specialişti în găsirea persoanelor dispărute. Ea vorbeşte despre intuiţie şi primirea informaţiilor care pot apărea sub forma culorilor, a unui gust, a unor gânduri ale persoanei asupra căreia te concentrezi.

 Precognitia este asimilată cu percepţiile metapsihice care se leagă de un eveniment viitor venite sub formă de viziuni, vise, presentiment. Istoria ne aminteşte câteva precognitii ale unor oameni de vază: Nostradamus care prezice viitorul omenirii; Lincoln, care vede într-un vis, cu câteva zile înainte de a fi asasinat, oameni jelindu-I moartea; Napoleon în ajunul bateliei de la Waterloo vede o pisica neagră care se aseza in faţa armaţei franceze. (Paranormalul- o enciclopedie a fenomenelor psihice, scisa de brian Ingliş).

Studiat încă din 1930 în laboratorul Universităţii Duke din SUA, de către Joseph Rhine şi Louisa Rhine, apoi în 1967 psihiatrul J. A. Barker înfiinţează în Marea Britanie o instituţie ştiinţifică – British Premonitions Bureau – unde erau centralizate informaţii de la persoanele ce aveau presentimente referitoare la calamităţi (unele au fost confirmate de realitate), studiile pregognitiei continuă în laboratorul din Princeton (1979)- Princeton Engineering Anomalies Research (PEAR) – destinat să studieze interacţiunile psihicului uman cu realitatea fizică (închis în 2007).

Scepticii consideră că evenimentele de pe parcursul zilei ne influenţează visele. Deasemenea ei menţionează că oamenii uită să numere şi visele care prevesteau ceva şi nu s-au adeverit, menţionînd doar atunci când ele se adeveresc.

Psihokinezia, definită că capacitatea de a influenţa (muta, schimba forma, a rupe) obiectele prin puterea minţii.

Fabulos este experimentul lui Uri Geller (israelian) efectuat la Naval Surface Center din Maryland, unde Uri a reuşit să schimbe forma unei bare de nirinol cu puterea minţii (în loc de o temperatura de 483 grade Celsius, cât este necesr pentru un astfel de proces).

Anunțuri

Un răspuns »

  1. Pingback: Blog | Soare la umbra

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s