Tipuri de memorie

Standard

Tipuri de memorie
Diversele concursuri care folosesc capacitatea memoriei ne demonstreaza ca aceasta capacitate poate fi imbunatatita prin exercitiu. Unii participanti intervievati au spus ca secretul consta in exercitiu, asocieri (asocirea cartii respective cu o imagine, cu o persoana din viata ta sau o poveste) si atentia la detalii.
Iata cateva recorduri doar……..:
Memorarea unui pachet de 52 de carti de joc in 21,19 sec.
Memorarea a 164 de nume in 15 minute
Memorarea a 501 cifre in 5 minute si 2660 cifre intr-o ora
Memorarea a 124 cuvinte in 5 minute

Speculatii sau nu?
Ce culoare are rochita ta preferata? Cum arata camera ta?
Oare este adevarat ca daca gandesti in imagini te vei uita in sus sau in fata? daca ai memorie auditivă privirea va fi la dreapta sau stânga în aceeasi linie cu urechile, iar dacă accesezi sentimentele te uiti în jos?

Dupa diverse criterii exista mai multe forme de memorie
Memoria de scurta durata (pastreaza informatiile timp de 18 sec. dupa care participantii la experiment au fost in stare sa-si aminteasca doar 10% din informatii). O folosim cand cand facem o adunare, un calcul sau retinem un numar de telefon.
Memoria de lunga durata contine informatii la care ai acces pasiv sau activ
Memoria mecanica folosita in general pentru texte fara o logica aparenta, care nu implica relatii intre elemente (denumiri geografice, denumiri istorice, numele persoanelor) si nu presupune un efort de intelegere.
Memoria logica realizeaza conexiuni intre elemente folsind operatii de analiza, interpretare. Apare mai tarziu decat cea mecanica.

In functie de cum descrie cineva ce traieste iti poti da seama de canalul senzorial predominant prin care primim informatiile din mediul inconjurator. Caile senzoriale coreleaza cu ganduri, emotii.
Memoria vizuala este in general canalul predominant. Cei cu memorie vizuala preponderenta invata mai bine citind materialul, iar cand sunt mici ii ajuta imaginile. Cand invata isi pot repeta textul privind intr-un punct fix. Cand povestesc folosesc verbul „a vedea”, observa cand te inbraci cu ceva nou etc.
Cercetatorii descriu o memorie iconica, nu una fotografica. Memoria iconica dureaza dupa specialisti in jur de 1/4 sec. Imaginile sunt simplificate, iar cuvintele care pot fi retinute au maxim 4-5 litere.
Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore au constatat că substanţa activă din cafea – cofeina pastreaza anumite amintiri pe o durată de cel puţin o zi,
Memoria auditiva. Persoanele cu memorie auditiva preponderenta retin mult mai usor ce aud, vocile persoanelor, zgomotele dintr-un spatiu, muzica. Exista si un tip de memorie auditiva-digitala la cei care isi repeta ascultand vocea interioara. Copiii cu memorie auditiva repeta cu voce tare textul pe care il au de invatat. Cand se supara isi manifesta frustrarea tipand sau plangand.

Memoria kinestezica se observa la persoane care retin miscarile mai bine, care au o capacitate de exprimare a emotiilor prin miscari si cand vorbesc descriu ce fac. Este specifica sportivilor, chirurgilor ( au o coordonare foarte buna mana-ochi).
La copiii kinestezici vom observa ca memoreaza mai usor scriind cand invata. Cand se supara pot arunca cu obiecte.
Memoria olfactiva este intalnita la persoanele pentru care mirosurile produc amintiri, activeaza emotii diverse care pot fi recunoscute si dupa 20 de ani. Are si un rol protector daca ne gandim la mancaruri alterate, la gaze si otrava. Receptorii nostrii olfactivi pot deosebi pana la 10.000 de mirosuri.
Un adolescent are 12 milioane de celule olfactive. Unii caini au 14 milioane, iar ursul are mai mult. Odata cu inaintarea in varsta numarul celulelor olfactive scade.
Exista companii publicitare din Franta, Germania, Italia, Anglia, Tokyo, SUA care au realizat e promovarea produselor bazindu-se pe publicitate odoranta (Axe Shower, Dero Surf, cd-uri aromatizate, Sony Ericsson a produs „telefonul mobil aromatizat”, „Scent-emitting LCD Display System”, timbre cu miros de ciocolata).
Memoria gustativa este asociata cu arome si gusturi (va amintiti de criticul culinar din Ratatouille? Mai putin utilizata de oameni, exista insa meserii care o folosesc- degustatorii de vin, criticii artei culinare.
Un adult are aproximativ 9.000 de muguri gustativi, mai ales pe fața superioară a limbii, dar există un număr redus pe palat și pe faringe.
Cu cat folosim mai multe canale atunci cand invatam, cu atat retinem mai bine.
Cum imbunatatim memoria
1. Repetitia
2. Concentrarea
3. Inlantuirea- asociere sau o poveste cu fiecare element pe care trebuie sa-l retiiș dezavantajul este ca trebuie sa reiei mereu toata povestea ca sa ajungi la elementul pe care nu ti-l amintesti
4. Cuvinte cheie- asocierea unor parti din cuvinte cu imagini vizualeș utila pentru invatarea limbilor straine.
5. Metoda Loci (localizarea)– tehnica pe care cercatatorii le-o atribuie romanilor- daca te plimbi pe un traseu cunoscut, stochezi informatiile in zone diferite ( puncte cunoscute de pe traseu), iar cand ai nevoie de ele poti rememora drumul si recupera informatiile
6. Reconstructia cadrului- en amintim contextul in care eram, ca si cand plecand intr-o camera pentru a lua ceva uitam ce anume am vrut sa luam. Daca ne intoarcem in camera initiala unde ne-a venit ideea ca avem nevoie de acel ceva din camera alaturata, ne amintim.
7. Mirosul- s-au facut cercetari care arata ca activarea mirosului fata de alte simturi se produce mult mai rapid asa ca s-a considerat ca daca simtim un parfum anume ne amintim de persoana sau locul unde l-am detectat prima data.
8. Harta mentala- pune punctul principal pe pagina, de la el pornesc linii mai apropiate sau departate in functie de importantaș coloreaza-le diferit pentru a stimula memoria vizuala si eventual adauga o imagine
9. Fa un lucru iesit din comun. Daca ti s-a intamplat sa inchizi aragazul iar cand ai parasit casa sa te intrebi daca ai facut acest lucru exista un remediu pentru nelinistea ta. Poti adauga gestului deinchidere a aragazului un gest diferit- de exemplu sa bati din palme. Cand te ve intreba daca ai inchis aragazul iti vei aminti daca ai batut din palme.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s