Tipuri de memorie

Tipuri de memorie

Diversele concursuri care folosesc capacitatea memoriei ne demonstrează că această capacitate poate fi îmbunătățită prin exercițiu. Unii participanți intervievați au spus că secretul constă în exercițiu, asocieri (asocierea cărții respective cu o imagine, cu o persoană din viață ta sau o poveste) și atenția la detalii.
Iată câteva recorduri doar……..:
Memorarea unui pachet de 52 de cărți de joc în 21,19 sec.
Memorarea a 164 de nume în 15 minute
Memorarea a 501 cifre în 5 minute și 2660 cifre într-o ora
Memorarea a 124 cuvinte în 5 minute

Speculații sau nu?
Ce culoare are rochița ta preferată? Cum arată camera ta?
Oare este adevărat că dacă gândeșți în imagini te vei uita în sus sau în față? Dacă ai memorie auditivă privirea va fi la dreapta sau stânga în aceeași linie cu urechile, iar dacă accesezi sentimentele te uiți în jos?

După diverse criterii există mai multe forme de memorie:
Memoria de scurtă durata (păstrează informațiile timp de 18 sec. după care participanții la experiment au fost în stare să-și amintească doar 10% din informații). O folosim când când facem o adunare, un calcul sau reținem un număr de telefon.
Memoria de lungă durata conține informații la care ai acces pasiv sau activ
Memoria mecanică folosită în general pentru texte fără o logică aparentă, care nu implică relații între elemente (denumiri geografice, denumiri istorice, numele persoanelor) și nu presupune un efort de înțelegere.
Memoria logică realizează conexiuni între elemente folosind operații de analiză, interpretare; apare mai târziu decât cea mecanică.

În funcție de cum descrie cineva ce trăiește îți poți da seama de canalul senzorial predominant prin care primește informațiile din mediul înconjurător. Căile senzoriale corelează cu gânduri, emoții.
Memoria vizuală este în general canalul predominant. Cei cu memorie vizuală preponderentă învață mai bine citind materialul, iar când sunt mici îi ajută imaginile. Când învață își pot repeta textul privind într-un punct fix. Când povestesc folosesc verbul „a vedea”; ei observă când te îmbraci cu ceva nou.
Cercetătorii descriu o memorie iconică, nu una fotografică. Memoria iconică durează după specialiști în jur de 1/4 sec. Imaginile sunt simplificate, iar cuvintele care pot fi reținute au maxim 4-5 litere.
Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore au constatat că substanța activă din cafea – cofeina păstrează anumite amintiri pe o durată de cel puțin o zi.
Memoria auditivă. Persoanele cu memorie auditivă preponderentă rețin mult mai ușor ce aud, vocile persoanelor, zgomotele dintr-un spațiu, muzica. Există și un tip de memorie auditivă-digitală la cei care își repetă ascultând vocea interioară. Copiii cu memorie auditivă repetă cu voce tare textul pe care îl au de învățat. Când se supără își manifestă frustrarea țipând sau plângând.

Memoria kinestezică se observă la persoane care rețin mișcările mai bine, care au o capacitate de exprimare a emoțiilor prin mișcări și când vorbesc descriu ce fac. Este specifică sportivilor, chirurgilor ( au o coordonare foarte bună mână-ochi).
La copiii kinestezici vom observa că memorează mai ușor scriind când învață. Când se supără pot arunca cu obiecte.
Memoria olfactivă este întâlnită la persoanele pentru care mirosurile produc amintiri, activează emoții diverse care pot fi recunoscute și după 20 de ani. Are și un rol protector dacă ne gândim la mâncăruri alterate, la gaze și otravă. Receptorii noștri olfactivi pot deosebi până la 10.000 de mirosuri.
Un adolescent are 12 milioane de celule olfactive. Unii câini au 14 milioane, iar ursul are mai mult. Odată cu înaintarea în vârstă numărul celulelor olfactive scade.
Există companii publicitare din Franța, Germania, Italia, Anglia, Tokyo, SUA care au realizat promovarea produselor bazându-se pe publicitate odorantă (Axe Shower, Dero Surf, cd-uri aromatizate, Sony Ericsson a produs „telefonul mobil aromatizat”, „Scent-emitting LCD Display System”, timbre cu miros de ciocolată).
Memoria gustativă este asociată cu arome și gusturi (vă amintiți de criticul culinar din Ratatouille? Mai puțin utilizată de oameni, există însă meserii care o folosesc- degustătorii de vin, criticii artei culinare.
Un adult are aproximativ 9.000 de muguri gustativi, mai ales pe fața superioară a limbii, dar există un număr redus pe palat și pe faringe.
Cu cât folosim mai multe canale atunci când învățăm, cu atât reținem mai bine.
Cum îmbunătățim memoria
1. Repetiția
2. Concentrarea
3. Înlănțuirea- asocierea sau o poveste cu fiecare element pe care trebuie să-l reții dezavantajul este că trebuie să reiei mereu toată povestea ca să ajungi la elementul pe care nu ți-l aminteșți.
4. Cuvinte cheie- asocierea unor părți din cuvinte cu imagini vizuale utilă pentru învățarea limbilor străine.
5. Metoda Loci (localizarea)– dacă te plimbi pe un traseu cunoscut, stochezi informațiile în zone diferite (puncte cunoscute de pe traseu), iar când ai nevoie de ele poți rememora drumul și recupera informațiile.
6. Reconstrucția cadrului- ne amintim contextul în care eram (plecând într-o camera pentru a lua ceva uităm ce anume am vrut să luăm și ne intoarcem în camera unde ne-a venit ideea că avem nevoie de acel ceva și ne amintim.
7. Mirosul- s-au făcut cercetări care arată că activarea mirosului față de alte simțuri se produce mult mai rapid – s-a considerat că dacă simțim un parfum anume ne amintim de persoană sau locul unde l-am detectat prima dată.
8. Harta mentală- pune punctul principal pe pagină, de la el pornesc linii mai apropiate sau depărtate în funcție de importanță colorează-le diferit pentru a stimula memoria vizuală și eventual adaugă o imagine
9. Fă un lucru ieșit din comun. Dacă ți s-a întâmplat să închizi aragazul iar când ai părăsit casa să te întrebi dacă ai făcut acest lucru există un remediu pentru neliniștea ta: poți adăuga gestului de închidere a aragazului un gest diferit- de exemplu să bați din palme. Când te vei întreba dacă ai închis aragazul îți vei aminti dacă ai bătut din palme.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s