Psihoterapia adolescentului

Iti amintesti de o zi cand il duceai la gradinita si era asa de adormit ca l-ai luat in brate si l-ai dus asa pana acolo? Poate auzi si acum chicotitul lui si razi gandindu-te la ce nazbatii facea, la obrajorii bucalati, la manutele care se intindeau dupa tine sa-l iei in brate…la prima zi de scoala, cand ai simtit ca o parte din tine ramane alaturi de ghiozdanul mai mare decat el…Sunt atat de departe acestea?

Unde e acum copilul tau cel dragalas? Unde e zambetul din casa? Pentru toate acestea a ramas un „buna” si un „pa” si un gol imens intre ele. Uneori golul se umple de avalanse cu decibeli inalti ce taie toate puntile spre ce a fost si parca spre ce va fi.

Sa nu uitam de el….

Toti se aduna in jurul tau cu lupa..te pun sub microscop dandu-si cu parerea ce sa faci, cam ce cariera e mai bine sa alegi, ce prieten e potrivit pentru tine, iar tu traiesti cu frica sa nu gresesti, sa nu dezamagesti si intre timp cauti sa te gasesti, care esti tu, ce din ce zic EI se potriveste, ce vrei tu?

„Aveam o profesoara de biologie. …cred ca a fost unul dintre primii oameni care a aratat ca ma vede..ca ma apreciaza

Nu, nu genul lui taica-miu care m-a lasat sa ma descurc cum o fi…dar dupa examen a venit la poarta liceului sa vada rezultatele…si mie de abia atunci mi-a intrat panica in oase..ca asa am aflat eu ca mai sunt si oameni care pica…

… cand am aflat si varianta asta..m-am dus direct la lista cu cei picati..ca sa ma pregatesc sa dispar in caz de….m-a strigat el, dupa ce m-a gasit la admisi; iar mama, dezamagita ca nu am dat la Drept… si acum, i-am explicat ca tipul meu de memorie nu se potrivea, ca nimic nu ma atrage acolo….; ca dincolo de taceri sau de suparari..am motive..pe care poate uneori nu le expun pentru ca nu gasesc limita intre bun simt si ceea ce simt si decat sa rabufnesc prefer tacerile..”

Nu mai vorbiti aceeasi limba. Persoana pe care o tineai de mana in drum spre gradinita acum te priveste cu dispret, cu ura, cu teama.

Unde se termina personalitatea ta, ceea ce vrei tu si unde incepe a copilului? Copilul nu te mai asculta, ai pierdut controlul? E bine sa ai control asupra lui? Te pandeste frica ca vei ramane singur, ca datoria de parinte s-a terminat si el a ales drumul lui?

Adolescentii trece prin schimbari majore ca urmare a dezvoltarii si maturizarii treptate care pot crea probleme de adaptare. Trecerea de la copil la adult, schimbarile corporale, conturarea valorilor personale pot determina datorita conflictualitatii psihice, comportamente agresive/ auto-agresive, depresie, atacuri de panica, trăiri de confuzie, insucces, dezamăgiri, anxietate etc. Pot aparea:

 1. dereglările de somn sau alimentare
 2. conflict cu familia
 3. tulburări ale identităţii sexuale
 4. opozitionism
 5. schimbari bruste de atitudine si de stare
 6. dereglările de somn sau alimentare
 7. iritabilitate
 8. adicţii
 9. dificultăţi de învăţare
 10. eşec şcolar
 11. stimă de sine scăzută
 12. anxietate
 13. gânduri suicidare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s